Keszthely | Közösségi ház

 

Közösségi ház | Keszthely

Építészeti tervpályázat

 

Egy lakótelep, melynek épületállománya folyamatosan romlik, pszichés kihatásai nem igazán kedveznek egy közösség kialakulásának, főleg ha még azt a tényt is figyelembe vesszük, hogy nincs közösségi háza. Márpedig égető szükség van egy ilyen épületre, hiszen rengeteg társadalmi és szociális problémát képes kezelni, megoldani. Lesz egy hely a telepen, ahova a fiatalok lemehetnek „bandázni”, kulturáltan szórakozhatnak, eltölthetik az idejüket.  De nem csak nekik hasznos egy ilyen épület, középkorú és idös emberek is megtalálhatják itt egymás társaságát, és ez a lényeg. Lesz egy HELY, csupa nagybetűvel, ami origóként szolgál a sivár telepen.

 

Finnországban csak tavasszal építenek gyalogos utakat. Ez nem csak a zord téli időjárás miatt van, hanem a tervezők megvárják, míg leesik az első hó és az emberek utakat taposnak a hóba. Olyan a vonalvezetésük, amit ők használnak szívesen és a legoptimálisabb kialakítású. A ház nagy, egybefüggő zöld terület közepén található, melyet hasonló metódussal kellene feltárni és így kialakítani az irányokat. A helyszíni bejáráson törekedtem megfigyelni a helyi irányultságokat, közlekedési csatornákat, ezek fényében alakultak ki a „mátrix” utak.

 

Célom volt a meglévő pakura tároló falainak és szerkezetének minél nagyobb arányú megőrzése. Egyszerű és tiszta alaprajzi elrendezésre törekedtem, mely központi elemét egy foyer adja. Ebből a térből érhető el a közösségi ház minden funkciója. Pufferzónaként is működik a multifunkcionális terem számára, illetve két tömeggé szeparálja az épületet. Egyfajta külső-belső tér, mely jelleget az üveg homlokzatok is erősítik. Az épület maga is egy olyan úton helyezkedik el, melyet gyakran használnak a lakosok, így cél volt egy olyan foyer kialakítás, melyen át lehet sétálni és minél nagyobb spektrumban létesít kapcsolatot a környezettel. Az épület földszintes, nem akar fölfelé terjeszkedni, ezt megteszik a környező panelházak. Egy barátságos földszintes tömeg, egy fa doboz.

 

Az épület földszintes mivoltából és a környező panelek magasságából következik, hogy az ötödik homlokzat legalább oly fontossá válik, mint a megszokott másik négy. Jelenlegi állapotában a pakuratárolót jól láthatóan legyőzte a természet. Fák nőnek ki belőle, fedett részénének tetején fű terem. Az a természet, mely az egyetlen érték a telepen. Ha el is veszünk belőle az épület bővítésével, akkor zöld tetővel billentjük helyre a mérleg nyelvét.


Tervezés: 2010